Doç. Dr. Göknur Kaplan

Akademisyen

Dr. Göknur KAPLAN, 2001 yılında Hacettepe Üniversitesi Matematik Eğitimi alanında lisans eğitimini tamamlamış ve Eğitim Fakültesi mezunları arasında birincilikle mezun olmuştur. 2004 yılında, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü’nde yüksek lisans derecesini tamamlamıştır. “Oyun Benzeri Öğrenme Ortamları İçin Bir Öğretim Tasarımı/Geliştirme Modeli Önerisi: FIDGE Modeli” başlıklı tezi, birçok ulusal ve uluslararası ödüle aday gösterilmiştir. 2010 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde, Penn State Üniversitesi Öğretim Sistemleri Programı’nda tamamladığı doktora çalışmasında ise çevrim içi topluluklarda bilgi değiş-tokuşuna odaklanarak “ESPN’nin FastBreak Topluluğunda Bilgi Değiş-Tokuş Desenleri” başlıklı teziyle doktora derecesini almıştır.

 

Dr. Kaplan, hâlen ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda ODTÜ BİLTEMM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi) müdürlüğünü yürütmektedir. Bu merkez bünyesinde LEGO Education iş birliğiyle kurulan BİLTEMM İnovasyon Laboratuvarı’nda, LEGO eğitim müfredatlarının Türkiye’deki ulusal öğretim programlarıyla entegrasyonu üzerine çalışmalar sürdürmektedir. 

 

Dr. Kaplan, 2020 yılından bu yana ING Türkiye ve Habitat Derneği iş birliğiyle yürütülen Dijital Öğretmenler projesine liderlik etmektedir. İlköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki öğretmenlerin dijital okuryazarlık becerilerini geliştirmeyi hedefleyen proje, 2021 TEGEP En İyi Sosyal Katkı Gelişim Programı Altın Ödülü ve 2024 WSIS Ödülü başta olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası ödüle layık görülmüştür.

 

Microsoft Research ve Serious Games Summit tarafından iki yıl üst üste “Academic All-Star” (Akademik Yıldız) seçilen Dr. Kaplan’ın çeşitli konularda birçok yayını bulunmaktadır. Araştırma ilgi alanları, öğrenme deneyimi/öğretim tasarımı, ciddi oyunlar, oyunlaştırma, oyun temelli tasarım, insan-bilgisayar etkileşimi, kültür kuramı gibi başlıklarla sınırlı olmamakla birlikte disiplinlerarası bir çalışmanın çeşitliliğini yansıtmaktadır. Halihazırda Web 2.0 ve 3.0 teknolojilerinin eğitime entegrasyonu, eğitsel oyunlar/oyunlaştırma, dijital vatandaşlık ve okuryazarlık, öğrenme deneyimi tasarımı, öğretmen eğitimi ile sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR) ve karma gerçeklik (XR) üzerine araştırmalar yürütmektedir.

 

Katıldığı Etkinlikler

Group 1332v2
14 Haziran 2025 09:00
Biyoteknoloji Öğretmen Zirvesi
Konferans, Seminer
Geçmiş Etkinlik

Bir sorunuz mu var?

Navigasyon Çağı nedir?

Navigasyon Çağı; adını tarihin en büyük keşiflerinin yapıldığı ve sınırların genişletildiği, 15. ve 17. yüzyıllar arasındaki Navigasyon Çağı'ndan almaktadır. Eğitimciler, eğitim yöneticileri ve ebeveynler için yeni ufuklar açmayı, keşfedilmemiş yöntemler ve yaklaşımlarla eğitim alanında yenilikler yapmayı simgelemektedir.